Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Wat mag er wel en niet op de loonstrook in 2017?

Geplaatst op: 30-10-2016, 14:39:28

Altijd een spannend moment voor werknemers: het openmaken van een eerste loonstrookje. Gaat er zóveel van het brutoloon af!? Klopt dat wel? Voor de leek is het nettoloon ook nauwelijks na te rekenen, vooral als er schimmige verrekeningen op staan. Deze situatie wordt na 1 januari 2017 beter als de laatste wettelijke maatregelen ingaan tegen schijnconstructies. Wat mag je als werkgever nog op de loonstrook zetten?

Werkgevers zijn verplicht een eerste loonstrook af te geven. Meestal gebeurt dat schriftelijk. Digitaal mag ook, maar dan moet je werknemer daarmee akkoord gaan. Een digitale loonstrook moet je kunnen opslaan. Als de volgende betaling niet afwijkt van de vorige en de loonheffingen dus hetzelfde blijven, dan hoef je niet per se periodiek een loonstrook af te geven. Overigens doen de meeste werkgevers dat wel.

Wat moet er op de loonstrook staan?
Je bent vrij hoe je je loonstrook eruit wil laten zien, als deze maar eenvoudig en begrijpelijk is. Ook behoren de bedragen gespecificeerd te worden. Wat hoort er allemaal op te staan?
- het brutoloon in geld
- de gespecificeerde samenstelling van het bruto- of het nettoloon, bijvoorbeeld basisloon, garantieloon, prestatiebeloning, provisie, overwerkgeld, toeslagen, premies, gratificaties en opnamen uit het levenslooptegoed
- de gespecificeerde bedragen die je op het loon hebt ingehouden of ermee hebt verrekend, zoals de inhouding van de pensioenpremie of bijdragen voor bedrijfschappen, de werknemersbijdrage voor het privégebruik auto, de loonbelasting/premie volksverzekeringen, de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw en loonbeslag
- de vakantiebijslag
- het aantal uren dat de werknemer werkt op basis van de arbeidsovereenkomst
- de periode waarover je het loon hebt betaald (het loontijdvak)
- de periode waarover je de vakantiebijslag hebt betaald
- het wettelijke minimumloon of minimumjeugdloon dat voor de werknemer geldt
- naam van de werkgever en de naam van de werknemer of uitkeringsgerechtigde
- als je de loonstrook ook als jaaropgaaf gebruikt, moeten de verplichte gegevens van de jaaropgaaf worden vermeld.

Wat kan er verder nog op staan?

Verder is het prettig als de loonstrook de volgende gegevens bevat:
- het Burgerservicenummer van de werknemer
- het nummer inkomstenverhouding dat je voor deze inkomstenverhouding gebruikt
- het loon voor de werknemersverzekeringen (SV-loon)
- het aantal verloonde uren
- de werknemersverzekeringen waarvoor de werknemer is verzekerd
- het belastbare loon
- de tabel die van toepassing is voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen
- of je de loonheffingskorting zoals bedoeld in de loonstaat hebt toegepast
- of je de jonggehandicaptenkorting hebt toegepast
- of, en zo ja, hoeveel levensloopverlofkorting je hebt toegepast
- het loon voor de Zvw
- de verrekende arbeidskorting

Maatregelen per 1 januari 2017

Vorig jaar is de Wet Aanpak Schijnconstructies aangenomen, de basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. De wet moet er voor zorgen dat er een einde komt aan uitbuiting, onderbetaling en oneerlijke concurrentie. Een aantal maatregelen zijn al ingegaan, maar de laatste maatregelen rondom verrekeningen en inhoudingen moeten gaan gelden per 1 januari 2017. Een overzicht van wat er verandert.

- De ketenaansprakelijkheid voor de betaling van het loon is uitgebreid. Je bent als opdrachtgever nu ook aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer.
- Je mag het salaris niet meer volledig contant uitbetalen. Je moet minimaal het salarisgedeelte gelijk aan het wettelijk minimumloon giraal overmaken.
- Een AOW'er heeft recht op het wettelijk minimumloon.
- Je mag geen verrekeningen met het wettelijk minimumloon meer toepassen.
- Je moet meer gegevens vermelden op de loonstrook.
- Het is niet meer mogelijk om een buitenlandse werknemer een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te betalen. Je moet het doel van de onkostenvergoeding vermelden op de loonstrook van je werknemer.
- Krijgt je werknemer het cao-loon niet betaald? Dan kan hij bij de rechter het volledige cao-loon eisen. Dat kan nu met een verzoekschrift, en niet meer via de deurwaarder.

Versoepeling maatregelen
De maatregelen zouden eerst al per 1 juli van dit jaar ingaan. Ze zijn uitgesteld door de minister omdat er kritiek was op sommige onderdelen. Zo zou als uitvloeisel van de wet WAS geen verrekeningen meer mogen plaatsvinden op het wettelijk minimumloon. Dit zou betekenen dat de loonstrook gevrijwaard moet zijn van bedragen voor bijvoorbeeld ziektekosten en huisvesting. Daar kwam kritiek op. Werkgevers vrezen bijvoorbeeld wanbetaling van ziektekostenpremies, als de werkgever die niet meteen van het loon mogen aftrekken. De minister komt aan de kritiek tegemoet. Aan de toegestane verrekeningen zijn voorwaarden verbonden. Zo mogen de kosten voor de basis zorgverzekering worden afgetrokken maar niet die van een aanvullende verzekering. Ook is er een maximumpercentage gesteld aan wat je mag aftrekken aan huisvesting. De werknemer moet schriftelijk instemmen met de verrekeningen.

Sancties
Het spreekt voor zich dat er sancties volgen voor werkgevers die zich niet aan de wet houden: van boetes, bekendmaking tot stilleggen van het bedrijf als de werkgever herhaaldelijk in de fout gaat.

Bron: www.bc.nl van 26 oktober 2016

Ga terug naar de vorige pagina